Frustrerad över hockeyförbundet och tjejishockeyn

unknown

Igår var jag iväg på en TKH (tre kronors hockeyskola ”utbildning/sammanstrålning” ) i Uddevalla där andra ledare från några andra klubbar var med samt två hockeykonsulenter.
Jag och en kollega från hisingenhockey åkte iväg. Jag hade inga förväntningar överhuvudtaget.
Jag trodde typ att vi skulle sitta och lyssna på nån gubbe som skulle stå och föreläsa men så var det inte.. vi från de olika klubbarna blev indelade i olika grupper. Och fick några olika samtalspunkter.

Bland annat en som handlade om hur man skulle få fler tjejer till ishockeyn och hur får vi dem att stanna kvar.? Jag blev först väldigt glad över att frågan kom upp.. Det får man ju tacka dem för..
Jag tog upp en del grejer som tillexempel det att på utskicket som görs till barn inför varje ny höst säsong så är det flest killar på bilden. Vad hade hänt om det hade varit lika många tjejer som killar på bilden?

screen-shot-2016-12-16-at-08-10-17

Jag tog även upp en annan väldigt enkel sak, som inte är svår att lösa.
Förra året när det var julavslutning fick alla barnen en idolbild på herrlandslaget. Men varför fick de ingen bild på damlandslaget. Det pratas väldigt mycket om hur viktigt det är för barnen att få förebilder. Men när inte ens förbundet hjälper till med att skapa förebilder för tjejerna, hur ska då tjejerna få förebilder som de kan se upp till. Jag lyckades ju dock få tag på en idolbild till Tove men det är ju inte alla som har samma kontakter.

img_2565

När vi hade suttit och pratat om tjejhockeyn en stund så gick vi över till annat.
Och helt plötsligt så pratades det bara om killar… Jag blev frustrerad och kunde inte hålla tyst om att här har vi suttit och pratat om hur vi ska få in fler tjejer till hockeyn men så fort det byts ämne så glöms tjejerna bort.. Ska det komma fler tjejer till sporten så måste talespersoner för hockeyn tänka ett steg längre innan man talar. Att nämna en grupp hockeyspelare som endast killar kommer ju knappast göra att tjejerna blir fler.

Vi pratade även mycket om hur viktigt det är att behandla tjejer och killar lika. Att de är lika mycket värda på isen. Hur viktigt det är att inte bara nämna vad duktiga ni är killar utan komma ihåg att det faktiskt finns tjejer på isen med.
Och detta ska ju självklart även gälla på högre nivå. Ett tjejlag ska ha rätt till lika mycket istider och få smma rätt till sponsring mm..

Men tyvärr har inte sverige kommit så långt i sin flick/damsattsning i ishockeyn.

Jag har iaf turen att jag jobbar med gubbar som har lärt sig både ett och annat under denna terminen och de tar till sig när jag rättar dem när de pratar till spelarna på isen. Nu nämer många av ledarna tjejerna först och sen killarna. bara det är ett steg i rätt väg.

Jag känner att jag skulle kunna göra detta inlägget sjukt långt men det får räcka här..

Tagged: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *