Så startar du en egen blogg!

Det är enkelt att starta en blogg och du behöver inte kunna något om webbprogram eller html-kod för att bli en del av bloggosfären på nätet. Idag kan alla ha en egen blogg, både mormor och tonåringar.

Blogg

När du ska starta en blogg kan du välja mellan att starta en gratisblogg eller ha egen hosting och URL, domännamn. För många blir orden hosting och URL i sig avskräckande, men idag finns det så mycket hjälp att få att du inte behöver oroa dig för att skaffa eget domännamn och hosting. Däremot ska du tänka igenom vilken slags blogg som du vill ha. Ett tips är att börja med en gratisblogg och testa på att vara bloggare.

Gratisblogg

Den lättaste slags bloggen är en gratisblogg och det finns många sidor som du kan välja mellan. Om du väljer en gratisblogg får du välja vad bloggen heter, men företaget som erbjuder bloggen kommer också att finnas med i din webbadress. Gratisbloggen är enkel att använda och du kan börja blogga inom tio minuter. Du kommer kunna välja mellan olika layouter, färger och typsnitt för att skapa en sajt som passar din stil. När du sedan bloggar laddar du enkelt upp dina egna kort från din mobil eller dator, eller så använder du gratisbilder från en bildbank på nätet. Problemet med gratisbloggar är att det kommer finnas reklamrutor – men det är inte du som får pengarna. Det kan också finnas andra restriktioner på sidan utifrån vad du kan göra, och du kan inte tjäna pengar på gratisbloggen. Den passar personer som bara vill skriva och hålla kontakt med familj och vänner. Du kan också använda en gratisblogg om du vill skriva om ett särskilt ämne, som att turista i Stockholm, men tänk då på att det kan vara svårare att få många besökare, än om du använder eget domännamn och hosting.

mh-purity-lite