Bloggen – en kommunikationskanal

Det finns många orsaker till att blogga, men den vanligaste anledningen är för att det är roligt att få kommunicera sina tankar med andra. Genom en blogg kan du både hålla kontakt med familj och vänner som bor långt ifrån dig, men också få nya vänner.

Bloggen – ett pågående samtal

En blogg är på sätt och vis som ett pågående samtal mellan dig och läsarna. För många känns det enklare att först få lära känna nya människor genom internet, än att behöva lära känna nya personer på krogen eller gymmet. När man möts på nätet behöver man inte bry sig om att håret är otvättat eller om man råkade ha spillt kaffe på den vita tröjan – ingen ser de små petitesserna. Genom bloggar kan man också enkelt hitta personer som är intresserade av samma sak: om du älskar hästar och ridsport är det enkelt att hitta likasinnade på en hästblogg. Du märker också ganska snabbt vilken kunskapsnivå som olika personer är på när de bloggar eller skriver kommentarer i kommentatorsfältet – vilket också gör det möjligt att avgöra om ni är på samma våglängd.

Starta en blogg

Om du ska starta en blogg kan det vara klokt att tänka igenom vad du egentligen vill med bloggen. Om du främst vill få nya vänner att dela ett intresse med, bör du se till att det genomsyrar bloggen från början. Om du gillar att läsa olika deckare och vill blogga om böcker, både få och ge tips på spännande läsning, bör du skriva det i ditt första inlägg. Försök sedan att alltid hålla dig inom ämnet, även om du just gjort en intressant fjällvandring eller varit i Rom på en mysig weekendresa. Om du alltid håller dig till ditt bloggämne kommer de som besöker din sida vilja återkomma.

Kommunikation

När du startar en blogg är det också viktigt att du uppmuntrar dina läsare att skriva kommentarer i kommentatorsfältet, för att på så sätt starta ett ”samtal”. En bra blogg är inte en monolog, utan en dialog. Det är när bloggen blir ett samtal mellan dig och besökarna som bloggandet blir riktigt roligt och det är också då som ni kan börja lära känna varandra. Det finns många som startat en blogg för att sedan träffa vissa av sina läsare IRL om de bor i samma stad eller båda ska på ett särskilt evenemang. En och annan har rent av träffat sin livs kärlek på det sättet!

För att skapa en god kommunikation mellan dig och dina läsare kan du uppmuntra dem att skriva och kommentera dina artiklar. Avsluta varje blogginlägg med ”Vad tycker du?”, ”Känner du igen dig?” eller ”Har du några bra tips?”. Eller liknande meningar beroende på vad du bloggat om. Tänk också på att besvara alla inlägg, särskilt i början, och gärna så snart som möjligt. Då kommer dina läsare att tycka att det är intressant att återkomma till din blogg!

mh-purity-lite