Starta rätt slags blogg utifrån ditt syfte med bloggen

När du startar en blogg är det viktigt att du börjar på rätt sätt redan från början. Att blogga är tidskrävande och du vill självklart att den ska ge utdelning redan från början.

Olika slags bloggar

Det finns en blogg om nästan alla ämnen som finns. Det spelar ingen roll om ditt största intresse är att gå på historiska museum som Medeltidsmuseet i Stockholm eller att springa ultralopp på elva mil – alla ämnen går det att blogga om – och få läsare. Vissa ämnen, som hälsa, ekonomi och fotboll har en större och bredare läsgrupp, än sajter om heminredning i slott på 1600-talet eller en liten by med 25 invånare. Du kan blogga om allt! Däremot är det olika svårt att hitta besökare till en blogg beroende på vad du bloggar om. Om du bloggar om att resa och skriver om din senaste Berlinresa är det ju ett ämne som intresserar många förvisso, men det finns redan tusentals artiklar om att resa till Berlin. Det kan vara svårt att få surfare att besöka just din sida. Om du däremot bloggar om livet i glesbygden och om hur du bygger om din snöskoter från 60-talet är chansen mycket större att du verkligen ska få besökare, men intressegruppen är självklart mindre. Det klokaste är att du skriver om ett ämne som intresserar dig, men tänker på att göra ett brett ämne som att resa, till att handla om specifika reseintressen som att vandra i Bergslagen eller cykla genom Europa.

Inkomst på bloggen

Om du vill tjäna pengar på din blogg måste du både välja ett bra ämne, men också ett passande – lockande – bloggnamn. Att bygga upp en stor blogg som kan generera mycket inkomst tar tid, flera år, och kräver mycket målmedvetet arbete. Om du vill skapa en blogg för att få passiv inkomst kan du starta flera bloggar samtidigt, men med olika syften. Du får snabbare läsare och inkomst på en smal blogg, men samtidigt ger smala bloggar färre läsare och mindre inkomst. Ett tips är att du skapar flera smala bloggar och samtidigt också skapar en eller ett par större bloggar som du under flera år bygger upp. Du måste tänka som en företagare för att lyckas få riktig inkomst på nätet. Även om du vill tjäna pengar på din blogg bör du ändå skriva om ämnen som intresserar dig, annars kommer det att vara svårt, och tråkigt, att blogga i längden.

mh-purity-lite