Träningsbloggar

Bloggandet har varit i full gång sedan det hela satte igång på 90-talet men medan den tidens bloggare enbart skrev texter som då och då illustrerades med bilder så är det idag en hel industri med podcasts, vloggar och en myriad av ämnen. Många bloggare har blivit superstjärnor som kan leva uteslutande på sina alster och ännu fler drömmer om att bli framgångsrika.

För att lyckas med sin blogg gäller det att vara ämnesspecifik, ha mycket tid och energi för att ständigt uppdatera och att vara så originell och personlig som möjligt. Ett ämne som är extremt populärt är allt som har med fitness och hälsa att göra men det betyder inte att alla träningsbloggar har tusentals följare. Det som gjort vissa personer till Sveriges populäraste träningsbloggare beror på en kombination av deras expertis och personlighet och från dem finns det mycket att lära för den som är en gröngöling.

Olika typer av träning

Utbudet av fysiska aktiviteter är idag större än någonsin och det gör att även bloggarnas ämnesområden ökar. För den som är intresserad av yoga så finns det information om allt från hur man bäst gör övningarna till vilken kost som passar bäst eller vilka typer av yogamattor är mest hållbara. För löparen finns det vloggar om teknik och kompletteringsträning och för styrketränaren finns det massor av bloggar som handlar om kosttillskott, muskellära och veckoplanering vid sidan av olika lektioner.

Att försöka sig på att göra en träningsblogg där allt det ovanstående kombineras kan låta som en smart idé då det ju skulle kunna dra till sig alla typer av följare men i själva verket är det ett recept på misslyckande! För det första är det omöjligt att hinna med att uppdatera innehållet inom alla grenar så därför skulle många snabbt tappa intresset, och för det andra så är konkurrensen så stor idag att en bloggare måste kunna sitt ämne mycket väl. Det här gäller alla typer av bloggar, inte bara dem inom fitness, och därför är det just experterna som lyckas bäst; dels då de har år av erfarenhet inom sina specifika ämnen, dels då de inger respekt och upplevs som värda att lyssna på.

Att blogga utan expertis

Ett undantag när det kommer till regeln om expertis är att göra en blogg där författaren gör en upptäcktsresa tillsammans med sina följare. En överviktig person som vill komma i form, en amatör-löpare som vill springa Maraton eller en nybörjare som ska börja gå på gym är alla intressanta för en stor publik om den får följa med från början. Det fungerar också motiverande för alla involverade, både bloggaren och följarna, och här kan bloggen göras mer som en följetong snarare än som en rad artiklar.

mh-purity-lite